Dieetcultuur

Ik wil het graag nog eens met je hebben over de dieetcultuur waarin wij leven. Wat is dat? Waar komt die vandaan?

Het gaat niet alleen over gewichtsverlies. Het woord “dieet” wordt door de meeste mensen uitgelegd als een dieet voor gewichtsverlies. En dat is natuurlijk ook een groot deel van wat onze dieetcultuur doet: mensen overtuigen dat hun omvang en massa kleiner moeten. Maar de dieetcultuur omvat alle keuzes die mensen maken over eten. Sommige voeding = fout. Andere voeding = goed. Van het ene word je dik en van het andere word je dun. Het ene is goed voor het milieu en het andere niet.

De dieetcultuur wijst het goed of slecht zijn van eten toe aan bepaalde voedingssoorten en dus bepaalt dat of je een goede of slechte moraal hebt. Terwijl we toch allemaal onze eigen keuzes maken over onze voeding om verschillende redenen (denk aan: allergie, iets niet lusten).

Wees je dus bewust over de reden waarom je iets wel of niet eet. Is dat omdat je is wijsgemaakt dat het moreel gezien goed of slecht voor je is? Of omdat je zelf hebt bedacht dat je het wel of niet wil eten? Omdat je je er misschien beter bij voelt? Of juist minder goed?

In onze dieetcultuur zijn ook niet alle lichamen evenveel waard. Het feit dat fitness reclames het zo goed doen terwijl ze maar focussen op 1 ding (aantrekkelijker worden) bewijst dat. Alle andere voordelen van het sporten worden vaak weggelaten, terwijl die er toch in overvloed zijn! We krijgen de subtiele boodschap dat ons lichaam zoals het is, van nature minder waarde heeft dan het zou kunnen hebben. En wij trappen daar met z’n allen in. Alsof we een of andere aandoening hebben die we moeten genezen door middel van fitness!

Ergens is het een vorm van onderdrukking die niet onder doet voor bijvoorbeeld racisme of seksisme. Het wordt alleen niet als dusdanig herkend. Maar denk er eens over na.. Waarom ben je beter als je slank bent? Wie heeft er überhaupt ooit bedacht dat slank gelijkstaat aan aantrekkelijk?

Sinds ik dit soort dingen opmerk, is het moeilijk om ze niet meer te zien. Ineens zie ik het overal. Hoezo moet ik mijn gewicht invullen als ik een app download voor wandelroutes? Waarom wil die app er perse vanuit gaan dat ik ga wandelen om af te vallen? Waarom gaat een coach er vanuit dat je komt sporten om af te vallen? Waarom denkt iedereen dat je er “beter” uit wil zien als je naakt voor de spiegel staat? En wat is dat dan, “beter”?

Laten we in godsnaam met zn allen weerstand bieden aan deze cultuur en doen wat goed VOELT. Niet wat goed lijkt. Of wat goed schijnt te zijn omdat iedereen dat zegt. Zorg dat je het leuk hebt en dat je blij bent met jezelf.

En begrijp me niet verkeerd! Ik veroordeel helemaal niemand! Als je graag wil afvallen omdat je niet lekker in je vel zit dan vind ik absoluut dat je dat moet doen. Maar doe het dan omdat je dat zelf fijner vindt. Omdat je kleren dan lekkerder zitten. Omdat jij je dan fitter en gezonder voelt. Omdat jij dan gewoon blijer bent met jezelf. En NIET omdat anderen je dan eerder zullen accepteren. NIET omdat je bang bent wat anderen van je vinden. Niet omdat de hele wereld er vanuit gaat dat dat is wat jij wil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *