Waarom e-coaching?

Met mijn praktijk wil ik het liefst zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken op een laagdrempelige manier.

E-coaching is vrij nieuw. Vergeet de chaise longue, de leren fauteuil en de roestige oude man die je over zijn brilletje aankijkt. Achter je pc, op jouw tempo, in jouw woorden, je gedachten neerzetten op het scherm en wachten op een online reactie (van een mega-hippe chick 😉). Dat is in Nederland nog vrij nieuw, 5% van alle coaches werkt op deze manier online. Ik werk via e-mail of via een besloten (geheime) Facebook area waar alleen jij en ik toegang toe hebben. Het werkt ontzettend efficient, effectief en laagdrempelig.

Coaching an sich is al vrij jong, dus e-coaching helemaal. Er is bijna geen literatuur over te vinden. Niet over het online coachen en ook niet over de effecten ervan. Er is wel onderzoek gedaan naar e-therapie, wat niet helemaal hetzelfde is maar wel vergelijkbaar: ruim 80% van de online trajecten was succesvol.

Vanuit de praktijk valt er wel al een en ander te zeggen over e-coaching:

• Het gaat sneller. Je hoeft niet te wachten op een afspraak, telkens als je de behoefte voelt kun je mailen of iets kwijt in onze afgesloten Facebook area, precies wat jij prettiger vindt. Ik reageer dan binnen een dag. Op deze manier kun je sneller tot de kern van je issue(s) komen dan bij traditionele coaching/therapie.

• Er is meer tijd voor de coaching omdat je niet meteen hoeft te reageren, a-la-minute en on the spot. Je kan in je eigen tempo alles rustig uiteen zetten op papier, je gedachten ontwarren en structuur aanbrengen in je issue(s) voordat je me antwoordt. Dit kan heel verhelderend werken en het werkt ook reflecterend, omdat je het vaker kan nalezen.

• Het is anoniemer dan traditionele coaching. Je hoeft je niet meteen helemaal bloot te geven, de drempel is heel laag. Voor veel mensen voelt dat veilig en prettig. Zo ga je sneller tot de kern van je vraagstukken en heb je minder last van sociale schaamte waardoor je taboe’s makkelijker kunt bespreken.

• Je kiest zelf waar en wanneer je bezig bent met ons coachingsproces. Daardoor kun je je beter concentreren en ben je meer “aanwezig” in het hele proces.

Schrijven is langzaam nadenken. Er zijn verscheidene psychologische onderzoeken die aantonen dat schrijven andere verstandelijke processen in gang zet dan praten doet. Schrijven is heel krachtig. Het draagt bij aan de emotionele verwerking van je issue(s). Het stimuleert je om na te denken over waar je mee bezig bent.

Ook is het schrijven binnen een e-coachingstraject een repeterend, zichzelf herhalend proces met positief resultaat: je leest wat je schrijft, dit heeft invloed op je gedrag, wat dan weer invloed heeft op wat je de volgende keer zal schrijven, wat weer stimuleert tot reflectie. Een mooie loop, dacht ik zo. En doordat alles zwart op wit staat is je hele coachingsproces altijd na te lezen. Je hebt als het ware je eigen zelfhulpboek geschreven en kan deze er altijd op na slaan in lastige tijden.